Het taboe van de dood doorbreken

Het taboe van de dood doorbreken, dat wil ik graag. We hoeven niet bang voor de dood te zijn.

Om het mijn naasten en mijzelf wat gemakkelijker te maken tijdens mijn overgaan, besloot ik bij Madelon Revermann de cursus ‘’Praktische voorbereiding op de toekomstige uitvaart van een naaste of jezelf’ te gaan volgen.  Ik was benieuwd naar de mogelijkheden die er dan zijn en ik wilde mijn wensen op papier hebben. Dat is gelukt.

Ze gaf ons veel informatie over wie, wat, waar er wanneer geregeld dient te worden bij overlijden. Ze gaf ons o.a. ook een praktisch formulier ‘Wensen met betrekking tot de uitvaart’ en een checklist voor de uitvaart. Daarmee zette ze ons aan het praten, aan het denken, aan het delen van onze ervaringen, aan het lachen en ook voor onze emoties was alle ruimte.

Tijdens de cursusdagen kwamen ook onze meest intieme vragen en antwoorden aan bod. We hoorden de vele mogelijkheden die er voor de naasten zijn als ze nauw betrokken willen worden bij de uitvaart. Het verzorgen van het lichaam, natuurlijke koeling op graszoden, andere manieren van opbaring, dienstverlening van buitenaf zoals bijvoorbeeld van een ritueel begeleider, maakten dat wij vertrouwen ontwikkelden om zelf de regie te nemen bij een uitvaart van een naaste.

Deze cursus vind ik een aanrader en Madelon is een kundig, lief, vormgevend mens met een passie!

Ik weet niet hoe lang ik nog leef; ik hoop en denk nog een flinke poos. Als het zo ver is, dan lig ik thuis opgebaard, omringd door lieverds en licht, op een kussentje en onder een dekbed in een ecologisch Hemel-Bed van  http://www.hemel-bed.nl

Marie- José Wissink

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.