Over mij


Marie-José

Ik ben Marie-José Wissink. Enig kind en waarschijnlijk het enig levend geboren kind van mijn ouders. Mijn moeder maakte vaker toespelingen over een gezin met zes kinderen. Wegens schaamte en taboes werd er in ons gezin niet openlijk over miskramen gesproken.
Mijn moeder en ik hebben een slechte start met elkaar gehad. Ze had angst om ook mij tijdens de zwangerschap te verliezen en meteen na de bevalling moest ze een half jaar geïsoleerd liggen vanwege open tbc. We mochten elkaar niet zien en we konden ons niet aan elkaar hechten. Mijn jeugd was moeizaam. Ik groeide op en werd zelf moeder.

Oeps! Het zijn er meer

Ik heb drie kinderen gebaard. De thuisbevalling van mijn eerste kind was prachtig om mee te maken.
Een jaar erna was ik opnieuw zwanger. Na 7 1/2 maand stuurde de vroedvrouw (zo heette het beroep in 1975) mij met spoed door naar de gynaecoloog omdat er ‘iets’ niet goed was. Omdat deze zwangerschap voor mij zo anders was dan de vorige, vroeg ik de gynaecoloog: “Dokter krijg ik wel één kindje”? “Mevrouw, u gaat naar de röntgen om te kijken of u één, twee, drie of vier kinderen krijgt”. Ik schrok enorm. Op de röntgenfoto waren gelukkig ‘maar’ twee kinderen te zien en ik zou t.z.t. in het ziekenhuis moeten bevallen.

De bevalling

Daags erna braken thuis mijn vliezen al en beide kindjes werden spontaan binnen het uur geboren in het ziekenhuis. De bevalling verliep zeer chaotisch.
Ze waren 6 1/2 week te vroeg geboren en werden meteen meegenomen naar een warmtekamer op de kinderafdeling. Daarom kreeg ik ze de eerste dagen niet te zien. Ik had een infuus en moest kolven. Deze bevalling was heel anders dan ik me had voorgesteld. Ik voelde me overvallen en heel eenzaam.

Grote impact

Dat ik mijn kindjes in het ziekenhuis niet bij me mocht hebben of ze mocht zien, heeft diepe impact gehad op mijn leven. Voor de tweeling zelf heeft dat ook grote gevolgen gehad. Ze konden zich niet aan mij hechten. En doordat ze in aparte bedjes lagen, waren ze opeens ook nog elkaar kwijt.

Verwerking

Pas veertig jaar later kwam dit verdriet in alle hevigheid alsnog bij me tevoorschijn. Ik wilde dichterbij het begrip komen, waarom me dit zo verdrietig maakte, waarom het zo’n impact op mijn leven had, zelfs veertig jaar later. Om dit begrip te bereiken, heb ik er vaak intuïtief over geschilderd en heb ik deze bevalling visueel en gevoelsmatig ‘over gedaan’. Ook heb ik er gesprekken met mijn kinderen over gehad. Zo heb ik mezelf en dit stuk van mijn leven geheeld. Hieruit ontstond een prachtig, groot, energetisch schilderij ‘Heling.

Werken voor mensen met een beperking

In een ver verleden werkte ik met cijfers om te kunnen ontdekken dat mijn hart lag bij het werken met mensen. Ik had gemerkt dat doven en ernstig slechthorenden die de gebarentaal niet kenden, alleen vanwege hun gehoor niet konden studeren of werk op hun niveau hadden. Dat vond ik erg. Ik werd pionier, ging her en der leren en werd de eerste schrijftolk in Nederland. Ook kreeg ik bij het UWV gehoor, mijn dienstverlening werd net als bij de gebarentolken vergoed. In 1996 startte ik met mijn bedrijf. Het werd een groot succes. Ik werd gevraagd om mee te werken en les te geven aan de te starten opleiding voor schrijftolken op de Hoge School van Utrecht. Dat heb ik gedaan en daarnaast tolkte ik vele jaren in allerlei situaties voor doven, ernstig slechthorenden, doofblinden, autisten en ik stemtolkte voor horenden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schrijftolk

Rauwe rouw

Geboorte en overlijden, ze horen bij elkaar. Ook in mijn leven en ze hebben ook al jarenlang mijn interesse. Overlijden betekent voor mij het overgaan van de ziel naar Huis. Ik ben al wat ouder, ouders en schoonouders zijn overleden, evenals twee hele goede vriendinnen van me. Rauwe rouw heb ik meegemaakt door het plotse overgaan van een schoondochter van me. Ze was pas 29 en was als een dochter voor me. Het was een hele heftige periode en ook zo mooi hoe twee families zich dagelijks met elkaar verbonden en intens rouwden.  

Mijn passie

Al in 2011 kreeg ik tijdens de opleiding Energetisch Werk het advies Rouw en Trauma. Daar wilde ik niet aan, omdat ik toen nog dacht dat ik die problematiek niet aan zou kunnen. Ik startte Praktijk Zielskunst. Vanaf die tijd heb ik tot halverwege 2019 vele workshops intuïtief schilderen gegeven. Tijdens deze workshops ervoer ik dat ik mensen hielp met helen. Door het schilderen kwam naar boven wat voor de deelnemer nog verborgen lag en ik merkte dat dit helend werkte. Ik ondersteunde bij het verwerken van wat er naar boven kwam en zo begon ik met het begeleiden en coachen van mensen bij hun levensgebeurtenissen.

Moederenergie

Door ervaringen in mijn leven heb ik affiniteit en empathie ontwikkeld met vrouwen en hun (overleden) kindjes. Daarnaast vertellen vrouwen me vaak dat ze een gevoel van moederenergie en warmte bij me ervaren. Er kwamen ondertussen al veel vrouwen in mijn praktijk. Vrouwen die een miskraam hebben gehad of een moeilijke bevalling. Vrouwen en mannen die een kindje hebben verloren. Ik herken me in het boek ‘Perfecte bevallingen bestaan niet’ van Diana Koster. Het raakte me diep in mijn hart. Daarnaast lees en leer ik heel veel over zwangerschappen, bevallingen en moederschap in al haar vormen. Ik verdiep me steeds meer in die materie. Mijn wens om hierbij nog meer vrouwen te steunen, wordt groter en groter. In de herfst 2016 kocht ik daarom de domeinnaam vrouwencoach.nl.

Mijn taak

Kort daarna word ik opeens heel ernstig ziek (Boerhaave syndroom) en word met spoed geopereerd. Ik blijk een gat van 10 cm. in mijn slokdarm te hebben. Ik verblijf 5 dagen op de IC en 5 weken in het ziekenhuis. Mijn revalidatie duurt een jaar. Het is heel opmerkelijk dat ik er nog ben en dat ik zelfs volledig hersteld ben. Dit geeft me de zekerheid dat ik hier op aarde nog iets te doen heb met al die lessen die ik zo mooi of zo hard heb geleerd. Het is mijn taak om deze kennis te delen. Die taak heb ik dankbaar op me genomen.

Ook mannen

In 2013 heb ik voor het eerst een vader ondersteund die al jarenlang rouwde om zijn doodgeboren dochtertje. De heling die ik bij hem heb gezien, staat op mijn netvlies geschreven. Dat is de start geweest dat ik inderdaad aan mijn studieadvies Rouw en Trauma gehoor gaf. Inmiddels ben ik een aantal jaren verder. Ik besef dat ik de naam vrouwencoach en de bijbehorende website over kunst ben ontgroeid. Ik coach mannen én vrouwen.

Mijn taak en wens is dat ik als coach vanuit mijn hart, intuïtie en creativiteit jou en vele andere mannen en vrouwen mag ondersteunen bij rouw en levensgebeurtenissen. Levensgebeurtenissen zoals jouw eigen geboorte en je plaats in te gaan nemen als kind in jullie gezin. Je innerlijk kind liefdevol omarmen en goed voor haar gaan zorgen.
Vaders en/of moeders die een zwangerschaps-of bevallingstrauma hebben opgelopen. Ouders die hun kind(je) hebben verloren of die geen contact meer hebben met hun kind.
Rouw- en verliescoaching voor volwassenen én kinderen. Alleen of samen.

Wil je contact  ,een gratis kennismakingsgesprek of een sessie aanvragen? Bel me of whatsapp me via 06- 54 381 383 of mail naar mailto:mariejose@praktijkzielskunst.nl.
Natuurlijk vind ik het fijner om elkaar in het echt te zien i.p.v. Skype te gebruiken. Soms zijn er echter situaties waarbij je niet wilt of kunt reizen en je wél graag een luisterend oor, steun, heling of coaching wilt. Gelukkig kunnen we dan samen kiezen voor Skype. Ik hoor en zie je graag.

coaching
intuïtief schilderen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schrijftolk

 

1 thought on “Over mij

  1. Astrid Oderkerk

    Bij Marie-José voel ik: liefde, vertrouwen, zorgzaamheid en een volledig mezelf mogen zijn. Bedachtzaam, zij kiest haar woorden met zorg. Niet te veel maar prikkelend voldoende.
    Ik vind jou en mooi en bijzonder mens.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.