Over mij

Van wilskracht naar zielskracht
Ik was een gevoelig kind. Afkomstig uit een ondernemersgezin. Mijn ouders werkten hard en ik voelde me vaak alleen. Over gevoelens werd niet gesproken en hoewel ik meer zag en voelde dan de meeste mensen werd me als 14-jarig meisje al snel duidelijk dat ik beter niet kon zeggen dat ik mijn overleden dove oma nog steeds ‘zag’. Ik werd gezien als ‘anders’, werd bang, paste me aan en sprak maar niet meer over wat ik zag of voelde.

Kiezen voor zekerheid
Ik ben geboren in 1950 en in die tijd was het de gewoonte om als vrouw te trouwen en kinderen te krijgen. De man had het voor het zeggen. Sterk zijn, niet piepen en werken dat was de boodschap die ik van mijn moeder leerde. Toen mijn huwelijk stuk liep moest er toch brood op de plank komen en koos ik voor zekerheid. Een huis en banen in de financiële sector. Ondanks het feit dat ik er niet blij van werd. Een tweede man zorgde voor een groot gezin, druk en gezellig maar het werd mij toch teveel en ik kwam in een burn-out terecht.

Tolken voor slechthorendheid
Door mijn dove oma, mijn verdwenen zelfvertrouwen en mijn angst om afgerekend te worden op de dingen die ik zei of deed word ik schrijf- en audiotolk voor mensen met een gehoorbeperking. Een veilige keuze. Ik richt mijn bedrijf voor het tolken op, ben succesvol en werk mee aan de oprichting van een opleiding voor schrijftolken aan de Hogeschool Utrecht. Na een aantal jaren stop ik er mee omdat de overheid het beleid van vergoedingen verandert. Het voelt alsof ik mijn ‘kindje’ ben kwijtgeraakt.

Intuïtief schilderen tegen wil en dank
De spirituele cursussen en opleidingen die ik in de loop der jaren volg, wakkeren mijn energetisch bewustzijn aan. Ik zit met vragen, vraag me af wat echt is en wat niet, wat ik ermee kan en hoe ik een ander daarmee kan helpen. Tijdens de opleiding Energetisch Werk wordt het me duidelijk dat dit de koers is, die ik wil en ga volgen.

Het intuïtief schilderen komt op mijn pad, niet vanzelf want ik had een grote hekel aan schilderen, heb het nooit geleerd. Toch start ik op aanraden van mijn docent Praktijk Zielskunst in 2012. Onofficieel want ik durf nog geen kleur te bekennen. Een plotseling overlijden in ons gezin brengt een intens groot verdriet met zich mee en alle zekerheden vallen weg. Het maakt dat ik op straat sta met twee koffers aan kleding en schildersmaterialen. Ik reis rond in Nederland op zoek naar een plek voor MIJ.

Praktijk Zielskunst
Het maakt dat ik de diepte in ga en antwoord zoek op spirituele vragen als wie ben ik, wat is mijn doel op aarde, wat vertelt mijn ziel me. Ik schilder mijn ‘rugzak’ steeds leger en uiteindelijk vind ik mijn plek in Leusden. In januari 2014 start ik daar mijn praktijk Zielskunst, dit keer officieel.

Een prachtige ervaring
Een paar maanden later gebeurt er iets moois. Ik sta als leek en met de bibbers in mijn lijf samen met een aantal kunstenaars om me heen in de natuur te schilderen. De energie is er fijn en na een tijdje zet ik de eerste streken op het doek. Er komt een oudere man aangelopen die mijn schilderij eens goed bekijkt. Dan roept hij hardop: ‘Ik zie licht in uw schilderij’. Ik doe alsof ik hem niet hoor en schilder door. Dan roept hij het harder: ‘mevrouw, ik zie licht in uw schilderij’. Ik schaam me voor mijn schilderij, voel me onzeker omdat ik nooit teken- of schilderles gehad heb. De man wacht rustig af en zachtjes leg ik uit dat het klopt wat hij ziet. Dat ik een lijntje met ‘boven’ heb. Mijn schilderij noem ik Zichtbaar.

De bedoeling van mijn leven
Mijn bedrijf Zielskunst waarin ik workshops intuïtief schilderen geef, gaat lopen. Ik heb mijn passie ontdekt en werk op volle kracht. Ik ben enthousiast, maar ik vergeet mezelf.

In november 2016 word ik plotseling ernstig ziek. Er is een gat van 10 cm in mijn slokdarm ontstaan (Boerhaave syndroom). Ik ben mezelf aan het vergiftigen. Mijn nieren en longen geven het op en ik reis een aantal keren naar een enorm licht. Ik zie prachtige kleuren en wil ze onthouden zodat ik ze kan schilderen. Ook zie ik mezelf vol licht. Vijf weken lig ik in het ziekenhuis en daarna word ik liefdevol opgevangen door de mensen om me heen en revalideer ik vele maanden.

In die maanden overdenk ik mijn leven en de bedoeling ervan.
Ik moest leren om van mezelf te houden, dat anderen om me geven en bij me wilden zijn, puur om wie ik ben. Precies goed. Ik leerde om me te uiten, om mijn grenzen aan te geven. Zag dat zekerheid niet bestond. Dat angst stilstand betekent en dat je kunt groeien als je je comfortzone verlaat.

Een taak te vervullen
Het voelt alsof ik een nieuwe kans heb gekregen, ik heb hier zelf op aarde nog te leren en een taak te vervullen. Ik vind een coach die me helpt bij de herstart van mijn bedrijf. Het gooit alles overhoop, maar het laat me ook zien dat mijn ‘oude jas’ allang niet meer past. Ik mag groter zijn, groter denken. Het is tijd om echt zichtbaar te zijn voor mezelf en voor zielsverwanten. Om een schakel te zijn tussen het onzichtbare en het zichtbare. Om liefde en licht door te geven. Om op zielsniveau via coaching en kunst helder te maken wat de ziel ons vertelt.

Jij en ik samen
Mensen met elkaar verbinden. Liefde geven en je helpen helen. Jou verbinden met je praktijk of met wat je diep van binnen wilt, met JEZELF. Ik fungeer als een doorgeefluik in de communicatie met ‘boven’. Maak een zielsschilderij voor jou dat je verder brengt. Of je schildert zelf, niet voor het ‘mooie’ maar vanuit het ‘ware’ dat in jou leeft en ik begeleid je in de interpretatie ervan. Dat is wat ik hier voor jou mag doen.

Zelf heb ik er 60 jaar over gedaan om er door heen te gaan. Dat hoeft voor jou niet. Ik kan jou nu al helpen en inspireren. Dat heb ik samengevat in een concreet plan, op de Marie-José-manier.

Voel je dat dit bij je past, bekijk dan de verschillende workshops of de coachtrajecten die ik aanbied. Bel 06 -54 381 383 of mail naar mariejose@praktijkzielskunst.nl

Marie – José

 

 

 

2 gedachten over “Over mij

  1. Astrid Oderkerk

    Bij Marie-José voel ik: liefde, vertrouwen, zorgzaamheid en een volledig mezelf mogen zijn. Bedachtzaam, zij kiest haar woorden met zorg. Niet te veel maar prikkelend voldoende.
    Ik vind jou en mooi en bijzonder mens.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.